Purmerend kan doorpakken

Sportcomplex De Beuk is nu al een begrip in Purmerend en omstreken. Een goed voorbeeld van doortastend en verstandig gemeentelijke beleid. Een accommodatie die multifunctioneel is. Overdag geschikt voor het onderwijs en ‘s avonds en in het weekeinde voor de sportverenigingen. Hierdoor heeft De Beuk een sluitende begroting. Ook in sportief oogpunt voldoet De Beuk aan de verwachtingen. Meerdere gebruikers geven aan dat de accommodatie stimuleert en enthousiasmeert tot beter presteren. Het is een kwestie van tijd dat dit zich uitbetaald in meetbare sportieve prestaties en meer lokale kampioenen. Want u weet het inmiddels wel. Lokale kampioenen stimuleren de breedtesport. En dat is belangrijk als maatschappelijk bindmiddel om fijn samen te leven. Maar ook om de stad in alle opzichten gezonder te krijgen.

Tweede multifunctionele sporthal

Maar als Sportraad kijken we verder vooruit. Want eerder hebben we al gezegd dat we moeten overwegen een tweede multifunctionele hal te bouwen. Mede door het wegvallen van De Koogmolen heeft Purmerend een tekort aan sporthallen voor het onderwijs en sommige verenigingen. Hierbij kunnen we denken aan basketbal, zaalvoetbal, denk (schaak)sport, kegelen, schietsport, atletiek etc. Natuurlijk kan niet alles (tegelijk). Maar we hebben een wensenlijst nodig om te zien hoever we kunnen komen. Hierbij dienen we ook te beseffen dat sommige verenigingen uitwijken naar andere plaatsen.

Betaalbaar en haalbaar

Sporthal De Karekiet is verouderd en afgeschreven en biedt dus kansen. Er moet geïnvesteerd worden. De betaalbaarheid en daarmee de haalbaarheid wordt vergroot door bijvoorbeeld de bouw te combineren met woningen en het gebruik zo multifunctioneel mogelijk te maken door de combinaties met het onderwijs. Met het denkwerk zijn we reeds achter de schermen begonnen. Inmiddels hebben zowel de gemeente als Spurd veel kennis opgebouwd op welke manier een gebouw ontworpen kan worden en multifunctioneel is te krijgen. Maar ook het aanbesteden en de communicatie met buurtbewoners zit nog vers in het geheugen. Dus dat scheelt veel onderzoek en voorwerk. Want zo langzaam krijgen we vertrouwen in het begrip Sportstad.
Purmersteijn is goed op weg naar de voetbaltop, zowel het eerste dames- en herenteam van Rugbyclub Waterland is al top. Die vereniging is overigens ook druk aan het investeren in haar nieuwe accommodatie.
De vaste gebruikers van de turnzaal, Gymnet en Hercules, werken reeds samen en zien de sportieve prestaties van de turnsters en turners met de week verbeteren.
En ook handbalvereniging VIDO heeft aspiraties hogerop te willen.

Taskforce

Een aantal bonden vragen naar mogelijkheden om regionale en landelijke sportevenementen in De Beuk te organiseren. Ook dit is lange termijn omdat voor 2018/2019 reeds elders wedstrijden gepland staan. De Sportraad wil graag een taskforce vormen van gemeente, Spurd en bedrijfsleven om grotere sportieve evenementen naar de stad te halen.

Graag gaan wij met de toekomstig wethouder Sportzaken aan tafel. Want de ambitie om sportstad te gaan worden is er nog steeds. De basis is inmiddels gelegd. Nu doorpakken.

Bewegen binnen de sport
Sportraad Purmerend

Wat levert bewegen ons op?