Slim gebouwd en zeer functioneel

Sportraadvoorzitter René Voorwerk in zijn nopjes met hagelnieuw sportcomplex
Publicatie: Purmerend Nieuwsblad 20 september 2017


PURMEREND - De typische geur van nieuwbouw hangt nog volop in het multifunctionele sportcomplex aan de Van IJsendijkstraat dat zaterdag 23 september officieel is geopend. Na tien jaar praten werd vorig jaar de eerste paal de grond in geslagen. Hoewel er nog volop werk is om de laatste puntjes op de i te zetten, loopt Sportraadvoorzitter René Voorwerk trots door het nagelnieuwe complex heen. "Het is mooi geworden. Bovendien is het slim gebouwd en zeer functioneel."Voorwerk doelt onder meer op de twee topsporthallen die in zes delen te splitsen zijn, handig voor scholen die zo met meerdere groepen tegelijkertijd kunnen sporten. De eerste gymlessen hebben inmiddels plaatsgevonden en ook Gymnet heeft al in de fraaie turnhal getraind. "Zo hadden we het ook precies voor ogen. Het moest een sportcomplex worden waar de hele dag door gebruik van wordt gemaakt en niet alleen prime time. Over belangstelling valt ook zeker niet te klagen, want diverse verenigingen uit de regio willen hier graag trainen. Dat onderstreept de regiofunctie van dit complex."

Wensen

Dat vele gebruikersgroepen van de zalen gebruik moeten maken is belangrijk. Want gebruikers zowel overdag, ‘s avonds en in het weekeinde maakt de exploitatiekosten lager. Dat streven vergde veel overleg tijdens de voorbereiding. "Scholen willen - uit didactische en veiligheidsoverwegingen - een zo zacht mogelijk vloer, terwijl balsporten juist gebaat zijn bij een harde vloer. Gelukkig zijn de ontwikkelingen tegenwoordig zo ver, dat je grotendeels aan beide wensen kunt voldoen. Je moet met alle partijen rekening houden en dat kost tijd, veel tijd. Uiteindelijk staat er wel iets om trots op te zijn en waar veel mensen gebruik van kunnen maken."

Buitenschoolse opvang

Verder pleit de Sportraad voor een intensieve samenwerking tussen onderwijs-, sport-, zorginstellingen en wijkorganisaties. "We moeten véél beter samenwerken om meer van elkaar te profiteren. Veel kinderen gaan na schooltijd naar de buitenschoolse opvang, waar ze al op een aantal plaatsen ook kunnen sporten. Wat we bijvoorbeeld ook zien, is dat jongeren die op een hoog niveau sporten zo rond hun zestiende afhaken. Dat heeft onder meer te maken met het gebrek aan hoger onderwijs. Jongeren verlaten Purmerend voor een opleiding en kunnen niet meer voldoen aan de (training)eisen die de clubs en bonden stellen. Misschien moeten we daar eens goed naar kijken." Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan meer studentenwoningen, immers we liggen op 30 busminuten afstand van Amsterdam.

Laatste nieuws multifunctionele sportaccomodatie »


 


 

 

Onze partner in de sport